Het Dolhuys is tijdelijk gesloten ivm een verbouwing »


Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

Bezoek ons
OUTSIDER ART MUSEUM
in Amsterdam.


www.outsiderartmuseum.nl

23 maart 2020

Een strijder voor de rechten van psychiatrische patiënten

Onlangs overleed Corrie van Eijk-Osterholt (1923-2020), een strijder voor de rechten van psychiatrische patiënten. Haar rijke archief komt in beheer van het Nationaal Archief en Museum van de Geest.

Haar leven lang kwam Corrie op voor haar tweelingzusje Mies, die in 1947 na een moeilijke tijd wordt opgenomen in de katholieke inrichting Sancta Maria in Noordwijkerhout. De methodes die daar worden gehanteerd shockeren Corrie. Bij de autoriteiten dringt ze aan op een betere behandeling van psychiatrische patiënten waaronder haar zusje, Mies. In haar leven schrijft Corrie onder meer twee boeken, verschijnt in kranten artikelen en op tv.

De persoonlijke documentatie van haar strijd gaat naar het Nationaal Archief in Den Haag en Museum van de Geest in Haarlem. Lees hier een uitgebreid NRC-artikel over Corrie van Eijk-Osterholt.

Delen

Het Dolhuys en het Outsider Art Museum gaan vanaf deze zomer samen onder één naam:

Museum van de geest logo

Het Museum van de Geest heeft twee vestigingen; één in Haarlem en één in Amsterdam. In Haarlem ontdek je op een interactieve manier meer over je eigen geest én die van anderen. In Amsterdam zijn tentoonstellingen te zien met outsider art, waarin kunstenaars hun fantasierijke innerlijke wereld tonen.