Het Dolhuys is tijdelijk gesloten ivm een verbouwing »


Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

Bezoek ons
OUTSIDER ART MUSEUM
in Amsterdam.


www.outsiderartmuseum.nl

9 oktober 2019

Feest voor de geest: 700 jaar Dolhuys

Het Dolhuys bestaat dit jaar 700 jaar. Het oudste gedeelte is de kapel, nu vol in restauratie. Om het bestaan van deze eeuwenoude plek en haar nieuwe functie als museum van de geest te vieren organiseren we een weekend vol festiviteiten.

SYMPOSIUM

Op donderdag 21 november organiseren we een symposium met als thema “De architectuur van de uitsluiting en sociale inclusie”. Om 13.30 uur wordt het symposium geopend door de Haarlemse wethouder van Zorg en Cultuur, Marie-Thérèse Meijs. Daarnaast zijn te gast: Paul Schnabel, namens Comité 700 jaar Dolhuys, met een terugblik op de bewogen geschiedenis van het complex. Hoogleraar Psychiatrie Jim van Os (UMC Utrecht), gaat in op de ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg en de realisatie van een helende omgeving. Met Philippe Delespaul (Hoogleraar Zorginnovaties in de GGZ, Universiteit Maastricht) bespreken we de stand van zaken van het Dolhuys Manifest ‘Nederlandse GGZ separeervrij’. Is de separeercel daadwerkelijk rijp voor opname in de museale collectie of vraagt de weerbarstige praktijk een manifest 2.0? Aanmelden voor het symposium kan via reserveringen@hetdolhuys.nl.

BENEFIETGALA

Op vrijdag 22 november volgt een galadiner voor partners, sponsoren en relaties. Gastvrouw van deze avond is Sophie Hilbrand. Illusionist Victor Mids, bekend van Mindf*ck, komt een speciale act opvoeren en het diner wordt verzorgd door onze samenwerkingspartner Ron Blaauw. We sluiten het gala af met een swingende band.

OPEN DAG

Op zaterdag 23 november gooien we de deuren open. Iedereen is welkom om tussen 14.00 en 17.00 uur een kijkje te nemen achter de schermen. Te zien is een pop-up tentoonstelling met verhalen en foto’s van 7 oud-bewoners en oud-medewerkers van het Dolhuys. Daarnaast worden doorlopend rondleidingen gegeven door het gebouw waarbij aandacht wordt besteed aan de recente ontdekkingen van o.a. een schildering van de heilige Appolonia in de kapel, een beerput en eeuwenoude skeletten. Ook kun je zelf een letterlijk steentje bijdrage aan de verbouwing van het pand door met hamer en beitel aan de slag te gaan. Aanmelden voor de open dag kan via reserveringen@hetdolhuys.nl.

Feest voor de geest!
Delen

Het Dolhuys en het Outsider Art Museum gaan vanaf deze zomer samen onder één naam:

Museum van de geest logo

Het Museum van de Geest heeft twee vestigingen; één in Haarlem en één in Amsterdam. In Haarlem ontdek je op een interactieve manier meer over je eigen geest én die van anderen. In Amsterdam zijn tentoonstellingen te zien met outsider art, waarin kunstenaars hun fantasierijke innerlijke wereld tonen.