Het Dolhuys is tijdelijk gesloten ivm een verbouwing »


Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

Bezoek ons
OUTSIDER ART MUSEUM
in Amsterdam.


www.outsiderartmuseum.nl

18 december 2018

Kerst in je brein

Hou je van Kerst of heb je er een hekel aan? Word je vrolijk bij het zien van kerstbomen, kransjes en lichtjes of interesseert het je niets? Zonder daar zelf iets over te zeggen, geeft een scan van je brein antwoord op deze vraag. 

Het kijken naar sfeervolle kerstplaatjes activeert specifieke delen van het brein. Dit is de conclusie uit het kerstonderzoek, ‘Evidence of a Christmas spirit network in the brain: functional MRI study’, gepubliceerd in de British Medical Journal. In een uitgebreid onderzoek hebben wetenschappers twee groepen proefpersonen vergeleken. Tegenover een groep mensen die ieder jaar met veel plezier Kerst vieren stond een groep met minder binding met het religieuze feest. De proefpersonen moesten plaatsnemen in een functionele MRI scanner (hersenactiviteit scanner) en kijken naar afbeeldingen met verschillende thema’s, waaronder een kerstthema. De onderzoekers ontdekte dat bij de eerstgenoemde groep bepaalde hersengebieden veel actiever werden bij het zien van kerstpracht en praal. De gebieden die actiever werden waren verbonden met spiritualiteit en gedeelde emoties. Bij de andere groep mensen was die activiteit niet te zien. De Christmas spirit is dus terug te vinden in het brein!

Bron: Hougaard, A., Lindberg, U., Arngrim, N., Larsson, H. B., Olesen, J., Amin, F. M., . . . Haddock, B. T. (2015). Evidence of a Christmas spirit network in the brain: functional MRI study. British Medical Journal, 351, 1. doi:10.1136/bmj.h6266

Beeld: Fuctional MRI scans kerstgroepen, British Medical Journal, 351, 1

Kerst in je brein
Delen

Het Dolhuys en het Outsider Art Museum gaan vanaf deze zomer samen onder één naam:

Museum van de geest logo

Het Museum van de Geest heeft twee vestigingen; één in Haarlem en één in Amsterdam. In Haarlem ontdek je op een interactieve manier meer over je eigen geest én die van anderen. In Amsterdam zijn tentoonstellingen te zien met outsider art, waarin kunstenaars hun fantasierijke innerlijke wereld tonen.