Reserveren

tickets

Vragen

reserveringen@hetdolhuys.nl 023-5410682

    De verbouwing
    Vandaag open
Bezoekersinformatie
22 november 2017

‘Dividing Lines’, tentoonstelling over beeldvorming in het Dolhuys

‘De kunstenaars zien geen patiënt, maar een mens met zijn verhaal’

Het Dolhuys | museum van de geest presenteert de tentoonstelling ‘Dividing Lines’. Door de ogen van vier kunstenaars, die zelf om uiteenlopende redenen in een psychiatrische kliniek verbleven, gaat het Dolhuys met het publiek in dialoog over (voor)oordelen over psychiatrische patiënten.

Kunstenaars Jikke van Loon, Aldo van den Broek, Peter Schenk en Klaas Koopmans verbleven om uiteenlopende redenen in een psychiatrische kliniek. Als patiënt, als hulpverlener of als artist in residence. Zij maakten registraties van mensen die zij daar tegenkwamen. Hoe kijken zij zelf naar patiënten? Wat proberen zij vast te leggen? En met welke vooroordelen kijkt het publiek naar de afgebeelde patiënten?

Peter Schenk (1944 – 2011) en Klaas Koopmans (1920-2006) portretteerden patiënten in de psychiatrische klinieken in de vorige eeuw. Jikke van Loon (1971) en Aldo van den Broek (1985) verbleven een korte tijd in een psychiatrische kliniek als artist is residence. Alle vier zijn zij op zoek gegaan naar de individuele mens. Zij proberen een karakteristieke houding of gezichtsuitdrukking te vangen. De kunstenaars zien geen patiënt, maar een mens met zijn verhaal. ‘’Iedereen levert en leeft daar een gevecht. Ik heb deze gevechten gevoeld, maar vooral ook de mens gezien,’’ aldus kunstenaar Jikke van Loon. Aldo van den Broek verwoordt zijn ervaringen als volgt: ‘’Het is heftig en dramatisch, maar die mensen zijn ook leuk. Je wilt iets oprechts doen, je ontworstelen aan de clichés.’’

De tentoonstelling ‘Dividing Lines’ gaat over kijken, beeld en beeldvorming. ‘Dividing Lines’ is van 7 december t/m 18 maart 2018 te zien in het Dolhuys. Op donderdag 7 december is er een Q&A met curator Floris Mulder, aanvang 19.30 uur.

Journalisten kunnen voor pers- en fotomateriaal contact opnemen. Kunstenaars Jikke van Loon en Aldo van den Broek zijn beschikbaar voor interviews.

  • Carine Neefjes (hoofd Publiek & Onderwijs): 023-5410688 of 06-51546601
  • Tamar Herfs (assistent Publiek & Onderwijs): 023-5410692 of 06-15943535
Delen