Het Dolhuys is tijdelijk gesloten ivm een verbouwing »


Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

Bezoek ons
OUTSIDER ART MUSEUM
in Amsterdam.


www.outsiderartmuseum.nl

13 november 2019

Schildering van Apollonia wordt gerestaureerd

Tijdens de verbouwingswerkzaamheden in het Dolhuys zijn er enkele verassende vondsten gedaan. Een van de meest indrukwekkende vondsten is een oude muurschildering van de heilige Apollonia die in oktober in de kapel aan het daglicht kwam. De schildering wordt gerestaureerd en zal te zien zijn in het vernieuwde Dolhuys.

Hoewel delen van het beschilderde pleisterwerk beschadigd zijn, kunnen we aan de linkerzijde nog duidelijk een hoofd met ogen, neus en mond alsook een stralenkans onderscheiden. Rechts op de afbeelding is de kop van een tang met daarin een grote kies te zien. Vooral de tang met kies is van groot belang. Deze geeft ons namelijk te kennen dat we hier met Apollonia van Alexandrië († 249) te maken hebben, de patroonheilige van tandartsen en tandtechnici. Waarom nou juist deze voorstelling de kapel ooit sierde is nog niet geheel duidelijk en vergt verder onderzoek.

De muurschildering is een zogenaamde secco, schilderwerk dat in tegenstelling tot de fresco, op droog pleisterwerk wordt aangebracht. De secco bevindt zich in het oostelijke deel van de kapel aan de buitenkant van de kloktoren en zou vroeger dus zichtbaar zijn geweest tijdens een bezoek aan de kapel.

Bouwhistoricus Maarten Enderman van de gemeente Haarlem geeft aan dat er qua datering geen definitief uitsluitsel gegeven kan worden. Dendrochronologisch onderzoek maakt een datering van de gebruikte houtsoorten mogelijk. Uit dit onderzoek blijkt dat de kapel is gebouwd tussen 1399 en 1404. Als de toren gelijk met de kapel is gebouwd zou de schildering ook uit die tijd zijn. Een andere mogelijkheid is dat de schildering rond 1477 is gemaakt en de toren later is toegevoegd. Dat is bij eerder onderzoek (1999) verondersteld aan de hand van de datering van een balk in de toren.

Schildering ontdekt in de kapel
Delen

Het Dolhuys en het Outsider Art Museum gaan vanaf deze zomer samen onder één naam:

Museum van de geest logo

Het Museum van de Geest heeft twee vestigingen; één in Haarlem en één in Amsterdam. In Haarlem ontdek je op een interactieve manier meer over je eigen geest én die van anderen. In Amsterdam zijn tentoonstellingen te zien met outsider art, waarin kunstenaars hun fantasierijke innerlijke wereld tonen.