Reserveren

tickets

Vragen

reserveringen@hetdolhuys.nl 023-5410682

In gesprek over ‘Mijn vader is een vliegtuig ’

In gesprek over ‘Mijn vader is een vliegtuig ’

Op donderdag 19 april is Antoinette Beumer te gast bij het Dolhuys. De avond staat in het teken van haar debuutroman ‘Mijn vader is een vliegtuig’. Hoe is het om op te groeien met een vader in een inrichting? Hoe beïnvloedt een ingewikkelde jeugd de rest van het volwassenleven? Beumer beantwoordt deze vragen in haar roman met ontluikende openheid.

’Mijn vader is een vliegtuig’ schetst het leven van de veertigjarige, succesvolle Eva terwijl zij in een vrije val terechtkomt na het overlijden van haar moeder. Eva wordt steeds angstiger, verliest langzaam de grip op de werkelijkheid en gaat op zoek de oorsprong van haar angsten in haar jeugd. Die wordt gekenmerkt door het vertrek van haar vader, naar een psychiatrische inrichting, waar hij sindsdien verblijft. Als ze besluit contact op te nemen met haar vader die al 33 jaar in een psychiatrische inrichting verblijft, is dat het begin van een uitputtende en beangstigende ontdekkingstocht naar het verleden.

De roman is geïnspireerd op Beumer haar eigen ervaringen met een ingewikkelde jeugd. Zij groeide op met een vader die meer dan dertig jaar doorbracht in een inrichting. Haar erfenis is het gevoel van onveiligheid, in een situatie die juist fundamenteel veilig had moeten zijn; het gezin waarin je opgroeit. ‘Mijn vader is een vliegtuig’ is een psychologische fictieve roman over onverwerkte trauma’s, de scheidslijn tussen fictie en realiteit en de al te reële angst om je verstand te verliezen.

Antoinette Beumer (1962) is regisseur bekend van films zoals De gelukkige huisvrouw (2010), Loft (2010), Jackie (2012) en Soof (2013). De Volkskrant geeft haar debuutroman vier sterren: “Fraaie, beeldende beschrijvingen… een mooi, maar ook een buitengewoon nuttig boek.’’

In het museumcafé is vanaf 17.30 uur een maaltijd te verkrijgen voor €12,50. Graag vooraf reserveren.

Delen