Reserveren

tickets

Vragen

reserveringen@museumvandegeest.nl 023-5410682

Zelfmoordpreventie met film ‘Een onvergetelijk afscheid’

Zelfmoordpreventie met film ‘Een onvergetelijk afscheid’

Op donderdag 12 oktober staat het Dolhuys in het teken van zelfmoordpreventie. Wanneer je een dierbare verliest aan zelfdoding blijf je vaak achter met tal van onbeantwoordbare vragen. De film ‘Een onvergetelijk afscheid’ volgt het verwerkingsproces van documentairemaker Cláudio de Oliveira Marques, die op oudejaarsavond onverwachts zijn beste vriendin verloor.

Elk jaar beëindigen in Nederland tussen de 1.600 en 1.900 mensen hun leven, dat zijn zes mensen per dag. Het aantal pogingen tot zelfdoding ligt op ongeveer 94.000 per jaar. 257 per dag, 10 per uur. En dit zijn slechts de officiële getallen. De ellende achter deze pogingen en gelukte suïcides is onbeschrijflijk, voor henzelf en voor de naasten.

De documentaire neemt ons mee in de zoektocht van Cláudio. In de hoop antwoorden te vinden voert hij gesprekken met mensen die vanuit eigen ervaring vertellen hoe zij omgaan met suïcide en hun dierbaren die dit overwegen.

Na afloop is er ruimte voor een Q&A samen met een medewerker van de organisatie 113 zelfmoordpreventie. Cláudio de Oliveira Marques heeft met zijn film de VPRO Documentaire Prijs gewonnen. Ook is de film te zien bij het Nederlands Film Festival.

In het museumcafé is vanaf 17.30 uur een maaltijd te verkrijgen voor €10,00. De avond start om 19.30 uur. Graag vooraf reserveren.

Delen

Het Dolhuys en het Outsider Art Museum gaan vanaf deze zomer samen onder één naam:

Museum van de geest logo

Het Museum van de Geest heeft twee vestigingen; één in Haarlem en één in Amsterdam. In Haarlem ontdek je op een interactieve manier meer over je eigen geest én die van anderen. In Amsterdam zijn tentoonstellingen te zien met outsider art, waarin kunstenaars hun fantasierijke innerlijke wereld tonen.