Autonomie, vrijheid en zelfbeschikking zijn belangrijke thema’s in de geestelijke gezondheidszorg. Psychiatrische instellingen balanceren tussen de afhankelijkheid van de patiënt en hun recht op vrijheid. De praktijk blijkt een ingewikkeld spel waarbij de veiligheid van patiënten en het personeel de eerste prioriteit is.

La Devinière is in de eerste plaats een plek om te wonen. Deze bijzondere leefgemeenschap is hét thuis voor 20 patiënten die in de reguliere psychiatrie zijn uitbehandeld. Fotograaf Pia van Spaendonck ontdekte deze speciale instelling en besloot de leefgemeenschap tot in detail vast te leggen. Bij La Devinière wordt gezorgd voor de ziel, niet voor de ziekte. Behandeling vindt plaats vanuit het hart: aandacht, geduld en liefde staan centraal. Er is intensieve individuele behandeling, maar als één van de bewoners zich wil terugtrekken, dan mag dat. Daarnaast streven ze er naar om zo min mogelijk medicatie voor te schrijven en dwangmedicatie is uit den boze.

Zo eenvoudig als dit klinkt, zo moeilijk is de praktijk. Wat doe je als een bewoner dingen doet die volledig buiten onze maatschappelijke norm vallen? Of wanneer iemand een gevaar vormt voor zichzelf of zijn omgeving? Ontdek La Devinière, gevestigd in Wallonië, waar de mens er mag zijn, in al zijn gekte.

  • La Devinière 5
  • La Devinière 1
  • La Devinière 4
  • La Devinière 3
Delen

Het Dolhuys en het Outsider Art Museum gaan vanaf deze zomer samen onder één naam:

Museum van de geest logo

Het Museum van de Geest heeft twee vestigingen; één in Haarlem en één in Amsterdam. In Haarlem ontdek je op een interactieve manier meer over je eigen geest én die van anderen. In Amsterdam zijn tentoonstellingen te zien met outsider art, waarin kunstenaars hun fantasierijke innerlijke wereld tonen.