De verbouwing

Vragen of reserveren

reserveringen@hetdolhuys.nl 023-5410682 ma - vr | 10.00 - 15.00

Vrijblijvende offerte

De Bovenkamer

Waarom zijn juist pubers zo impulsief, emotioneel of vatbaar voor verslaving? De Bovenkamer is een populair educatief programma, ontwikkeld voor jongeren, maar gewaardeerd door iedereen geïnteresseerd in de werking van de jonge geest. Op een interactieve manier leer je hoe jouw brein werkt én dat van een ander. Kom op ontdekkingstocht door je bovenkamer!

De Bovenkamer is met name interessant voor jongeren tussen de veertien en achttien jaar. Voor leerlingen van VMBO, HAVO en VWO sluit het programma goed aan bij de vakken biologie, maatschappijleer en filosofie. Scholieren leren bijvoorbeeld over het verband tussen lichamelijke en psychische gezondheid. Ook kunnen ze kennismaken met jongeren die psychische problemen hebben en op die manier respect leren opbrengen voor anderen.

Iedere zondagmiddag is er een open rondleiding door De Bovenkamer voor het grote publiek.  Hou voor extra rondleidingen de agenda in de gaten. Reserveren kan online.

Informatie voor individuele rondleidingen vind je hier.

Extra rondleidingen in de herfstvakantie!

Programma

Tijdens het bezoek aan De Bovenkamer maak je een reis door de wereld van het puberende brein. Na een korte kennismaking met de hersenen daalt de groep af naar het ‘Breinlab’. Hier krijgen leerlingen een film te zien waar vier jongeren vertellen over verslaving, autisme, angststoornissen en ADHD. “Mijn hoofd is soms een bom die op springen staat…’’ vertelt Jarl (26), die autisme heeft.

In het ‘Breinlab’ kunnen leerlingen hun persoonlijkheid testen. Hebben zij zelf misschien ook wel eens last van agressie, angst of concentratieproblemen? En wie is er gevoelig voor verslaving? Waar laat ik mij door verleiden en hoe ver ga ik? Ze nemen hun persoonlijkheid onder de loep: ben ik introvert of extravert? Vervolgens wordt de gemiddelde uitslag op een groot scherm geprojecteerd. Dan wacht de vraag: ben ik echt zo anders dan de rest?

Tussen de persoonlijkheid testen door vertellen vier jongeren hoe zij met hun problemen omgaan. De 24-jarige Joëlle, die al op haar zeventiende verslaafd was aan alcohol en soft drugs, heeft hulp gezocht en voelt zich inmiddels veel beter. “Ik geef nu computerles. Ik heb ervaren dat ik mij ook goed kan voelen zonder drank en drugs.’’ Jarl zegt: “Net als ieder ander heb ik een gebruiksaanwijzing. Alleen is de mijne wat dikker.’’

Afsluitend komt de groep in de ‘Verdiepingsruimte’. Hier vertellen de vier jongeren over hoe zij met problemen omgaan. Leerlingen kunnen zelf kiezen welk verhaal hun het meeste aanspreekt. Aan de hand van een gesprekskaart wordt het onderwerp per groepje besproken. Na afloop schrijven ze hun ideeën en ervaringen op een kaart die wordt opgehangen op de verdieping.

Een kijkje in het Dolhuys

Ten slotte krijgen leerlingen een rondleiding door het museum waarbij ze op ontdekkingstocht gaan door het brein. Ze leren wat de invloed van hun hersenen is op hun eigen doen en laten en gaan daarover met elkaar in gesprek. Ze bezoeken onder meer de dolcel, de divan van Freud en de Willem van Genk-kamer.

*Vanaf 16 personen wordt de groep in tweeën gesplitst en wordt de route in tegengestelde richting gevolgd.

Reserveren

Kaarten reserveren voor de open rondleiding kan via Online Tickets.

Het reserveren van besloten rondleidingen is ook mogelijk. Neem hiervoor contact op met de afdeling reserveringen via 023- 5410682 of reserveringen@hetdolhuys.nl. De afdeling reserveringen is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur.

Hoe ziet zo’n bezoek eruit?

Benieuwd naar hoe een jongerenbezoek aan de Bovenkamer eruit ziet? Bekijk dan dit door scholieren gemaakte filmpje: De Bovenkamer.

Delen