Het Dolhuys is tijdelijk gesloten ivm een verbouwing »


Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

Bezoek ons
OUTSIDER ART MUSEUM
in Amsterdam.


www.outsiderartmuseum.nl

Black and white

and (some) kind of blue or I only want to be happy

Het Dolhuys | museum van de geest presenteert de fototentoonstelling ‘Black and white and (some) kind of blue or I only want to be happy’ van fotograaf Annaleen Louwes. De tentoonstelling omvat indringende beelden die Louwes maakte als artist-in-residence op een psychiatrie afdeling in New York. Zij was daar op uitnodiging van de stichting Beautiful Distress.

Bij aanvang van haar drie maanden durende verblijf realiseerde Louwes zich dat zij niet alleen de wereld van de psychiatrie, maar ook een voornamelijk zwarte gemeenschap binnentrad. “Ik voelde mij niet alleen een indringer, maar ook een outsider”, aldus Louwes. Deze kloof weet ze op innovatieve wijze te dichten. De kleurnegatieven van haar modellen draaide ze om waarbij ze er achter kwam dat zowel een lichte als een donkere huidskleur op negatief heel mooi blauw kleurde.

‘’Blauw bleek een tussenkleur om elkaar te vinden. De geportretteerden vonden die blauwe huidskleur helemaal te gek.” Zo vond Louwes de toegang tot hun binnenwereld en ontstond een sterke samenwerking. Daarnaast participeerde Louwes zoveel mogelijk in het dagelijks leven van de cliënten om hen beter te leren kennen. Ze volgde gedragstherapie, liep mee op de crisisafdeling en werd getroffen door een wanhoopskreet van een van de cliënten: ‘’I only want to be happy’’. Het resultaat van haar bezoek is een prachtige serie beelden: vergankelijk en broos, maar ook vol schoonheid, kracht en trots.

Delen