Het Dolhuys is tijdelijk gesloten ivm een verbouwing »


Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

Bezoek ons
OUTSIDER ART MUSEUM
in Amsterdam.


www.outsiderartmuseum.nl

Freud

Dolhuys toont originele objecten uit Freud collectie

Het Dolhuys toont de komende maand originele objecten uit het Freud Museum in Londen; de werken zijn voor het eerst in Nederland. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPaV) besteedt het Dolhuys aandacht aan de historie van psychoanalyse.

Het bekende schilderij ‘De Wolvenman’ van Sergei Pankejeff is vanaf 5 oktober te zien. ‘De Wolvenman’ is gemaakt door een van Freuds meest bekende patiënten. Freud meende dat de kinderdromen van deze patiënt de projecties waren van zijn angsten en schuldgevoelens over zijn premature getuigenis van de geslachtsgemeenschap van zijn ouders. Deze droom speelde een belangrijke rol in Freuds theorievorming over de psychoseksuele ontwikkeling.

Naast een aantal werken uit het Freud Museum, toont het Dolhuys voor het eerst een brief van Sigmund Freud uit de eigen collectie. In deze brief behandelt Freud het vraagstuk over de lekenanalyse. Dit is een controversiële kwestie geweest binnen de psychoanalyse en betreft de vraag of de psychoanalyse ook door niet-medici uitgevoerd mag worden. De objecten en de brief zijn te bewonderen in de ‘Verklaringskamer’ van het museum.

‘Freud’ is te zien tot en met zondag 5 november in het Dolhuys | museum van de geest.

Freud - Yasco Harsman
Delen