Het Outsider Art Museum

Het Outsider Art Museum laat verrassende, niet-gepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond. Je stapt er in een compleet nieuwe wereld en wordt meegenomen in de wilde achtbaan van kunstenaars, die soms bijna maniakaal te werk gaan. Hun werk is authentiek, tegendraads en onconventioneel, waardoor je op een andere manier naar kunst gaat kijken. Ieder jaar zijn er in het museum wisselende tentoonstellingen waar een onderdeel binnen Outsider Art wordt uitgelicht.

Outsider Art raakt steeds bekender onder het kunstminnende publiek. De term werd gelanceerd door de Engelse kunsthistoricus Roger Cardinal in 1972. Kort daarvoor had de Franse kunstenaar Jean Dubuffe de term ‘Art Brut’, wat ‘rauwe kunst’ betekent in het leven geroepen. Een doorbraak van Outsider Art in de internationale kunstwereld kwam tot stand tijdens de Biënnale van Venetië in 2013 waar Outsider-kunstenaar Shinichi Sawada met zijn sculpturen onderdeel van was.

Het Outsider Art Museum werd op 16 maart 2016 geopend door koningin Máxima en is ontstaan uit een samenwerking tussen het Dolhuys | museum van de geest, de Hermitage Amsterdam en Cordaan.

Het Outsider Art Museum 11

Binnenkort te zien: WOEST - Willem van Genk

Willem van Genk (1927-2005) is een kunstenaar die tot de verbeelding spreekt. Hij maakte eerst tekeningen in pen en inkt en later collages in olieverf die hij ‘plakkaten’ noemde. Vanaf de jaren tachtig werd dat nog aangevuld met trolleybussen uit afvalmateriaal waar hij onder meer een trolleybusstation van bouwde, en ten slotte nog met tekeningen in vier kleuren balpen. Zijn bewerkte regenjassen vormen een aparte categorie. Hij voorzag ze van extra knopen en drukkers. Daardoor kregen ze voor hem een geheimzinnige werking. Elke jas gaf hem voor één keer mannelijke kracht.

Zijn onderwerpen zijn: steden, vervoersmiddelen en vervoerssystemen, stations voor bussen en treinen, reizen, politieke systemen, bouwwerken, geschiedenis, en ook de spannende situaties rondom moorden en executies. Hier en daar is zijn bijzondere verhouding tot kapperszaken aan de orde. Je herkent soms de stijl van cartoons, stripverhalen en graffiti, maar ook zijn heel eigen manier in het schilderen en schetsen van stadspanorama’s en het in elkaar puzzelen van een stortvloed aan details.

Willem van Genk was zowel modern als ouderwets. Hij verbeeldde zowel de waardevolle dingen die werden afgebroken en gestopt, als de nieuwe hoopvolle ontwikkelingen op het gebied van de infrastructuur en de economie in zijn tijd. Hij is wel eens een traditioneel realist genoemd, maar typeerde zichzelf als ‘een vertegenwoordiger van een jonge school’ die nog naam moest maken. In zijn werk lijkt hij een reiziger, altijd op zoek naar hoe maatschappelijke systemen functioneren en hoe hij zelf daar in zou kunnen passen.

Zijn enorme liefde voor reizen, boeken en klassieke muziek, tekenen zijn werk en zijn persoonlijkheid. Ooit deed hij eenvoudig werk op een sociale werkplaats, maar hij groeide uit tot de belangrijkste Outsider Art kunstenaar van Nederland.

Van 19 september 2019 t/m 15 maart 2020 is in het Outsider Art Museum een grote overzichtstentoonstelling over Willem van Genk te zien. Deze tentoonstelling wordt ontworpen door de Belgische modeontwerper Walter van Beirendonck. De tentoonstelling reist vervolgens door naar de Collection de l’Art Brut in Lausanne en de Hermitage in St. Petersburg.

Delen